måndag 19 maj 2008

Pad Thai

Vardagsmums! Lägg till stekt kyckling eller kanske räkor...

200 g breda risnudlar
2 vitlöksklyftor
1 dl grönsaksbuljong
2 ägg
3 msk rostade jordnötter
3 salladslökar eller
ca 10 cm purjolök
2 dl böngroddar
limeklyftor och sallad till
servering, ev extra jordnötshack
och färska böngroddar

Sås:
2 msk pressad lime
2 msk socker
2 msk soja (japansk typ) eller
2 msk fish sauce (thailändsk)

Lägg nudlarna i blöt i varmt vatten i 5 minuter.

Hacka vitlöken.
Hacka jordnötterna grovt och skär salladslöken i 3 cm långa bitar. Om du använder purjo, skiva den tunt.

Vispa ihop äggen med en gaffel.

Blanda ingredienserna till såsen.

Hetta upp ett par matskedar olja (raps eller jordnöt) i en wok eller rymlig stekpanna. Fräs upp vitlök så att den får färg. Lägg i de avrunna nudlarna.

Häll på buljongen och låt puttra tills nudlarna är mjuka. Dra ner värmen och häll på såsen. Häll i de uppvispade äggen och stek under omrörning tills det är smuligt. Tillsätt jordnötter och salladslök/purjo. Blanda i böngroddarna, och eventuellt skalade räkor.

Servera med limeklyftor och sallad. Eventuellt också lite extra hackade jordnötter och färska böngroddar vid sidan av.

Inga kommentarer: